Kongres Sepsis Update, Weimar 2015

W dniach 9-11 września 2015 r. po raz siódmy odbył się w Weimarze kongres Sepsis Update organizowany co dwa lata przez Niemieckie Towarzystwo Sepsy (Deutsche Sepsis Gesellschaft) we współpracy ze wschodnioeuropejskim forum sepsy SepsEast. Jest to tradycyjne, ważne, międzynarodowe wydarzenie poświęcone tematyce sepsy i wstrząsu septycznego. Kongresowi w tym roku przyświecało motto “Precision Medicine for Sepsis”, a jednym z najciekawszych tematów było omówienie nowej definicji sepsy, która oficjalnie ma zostać przedstawiona w lutym przyszłego roku w Orlando na kongresie Światowego Towarzystwa Intensywnej Terapii (SCCM). Tematy obrad kongresu dotyczyły podstawowych zagadnień rozpoznawania i leczenia sepsy. Oprócz wykładowców europejskich w kongresie udział wzięli wybitni znawcy sepsy z Ameryki i Australii.  Pośród wykładowców, osób prowadzących sesje naukowe i prezenterów posterów nie zabrakło także polskich badaczy i lekarzy. Podczas warsztatów, towarzyszącym głównym wydarzeniom, uczestnicy mogli doskonalić swoje umiejętności praktyczne w zakresie diagnostyki i leczenia ARDS, zakażeń tkanek miękkich i kości czy zaburzeń funkcji poznawczych u pacjentów z ciężką sepsą. Równolegle z kongresem lekarskim odbywał się kongres personelu pielęgniarskiego pracującego w oddziałach intensywnej terapii, co umożliwiało wspólne prezentacje i dyskusje.

Szczegółowe informacje o kongresie dostępne są na portalu  www.sepsis-2015.de